~The Ugly Duckling~


~The Ugly Duckling~

::

Ada seorang budak bertanya kepada ibunya..
"ibu, kenapa angsa lain benci ugly duckling ni?"

Ibunya jawab..
"sebab itik tu lain dari lain, pelik dan asing"

Ibunya sambung..
"itik ni pelik sebab dia tak secantik angsa, nampak anggun, suci dan memikat mata orang yang melihat. sebab tu ramai budak2 perempuan suka dengan angsa,
kalo dekat taman2 pun, ramai orang kasi roti2 dekat angsa,
buat ape nak kasi kat itik? dah la huduh, bunyi bising
bila angsa datang, sume kamera mengalih lensa kat mereka.
merekalah celebriti kolam tu"

Anaknya balas..
"ooo.. kalo camtu xnak ar jadi macam ugly duckling tu, nak jadi macam angsa, ramai kawan, tak dipulaukan, happening, mainstream lak tu"

Ibunya jawab..
"tetapi jadilah ugly duckling"

Anaknya balas..
"haa? taknak la, buat ape nak hidup disisihkan? susah kot nak hidup, hidup dah la hanya sekali,
enjoy habis2an la. ibu pon nak tgk saya berjaya kan? dapat keje best, gaji besar, sume orang pandang tinggi kat kita, menjadi celebriti kepada semuaorang, barulah hidup berbaloi, oh yeah!"

Ibunya ulang..
"jadilah ugly duckling"

Anaknya pelik..
"gile ape mak aku ni? lupa makan ubat kot?"
katanya dalam hati

Ibunya berkata lagi..
"iye, angsa ni cantik.. ramai kawan, tak asing, hebat, tapi kenapa Buku cerita ni namanya
'The Ugly Duckling'?
menunjukkan betapa tak pentingnya angsa tu
betapa happynya hidup angsa tu.. orang tak kisah pon
betapa enjoynya angsa tu.. orang tak kisah pon
tetapi Itik yang sengsara tu.. orang menghargai kisah hidupnya"

Berkata Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam: “Islam itu bermula dalam keadaan asing (ghareeb) dan akan kembali asing sebagaimana permulaannya. Maka beruntunglah orang-orang yang asing itu (ghuraba’).” (Hadis Riwayat Muslim, Shohih Muslim

*kisah ni xkene mengene dengan sang ugly duckling yang original


3 comments:

hishammahir said...

betul2..
kita perlu menjadi asing. kerana yang asing itu sikit.

Sesungguhnya Kami telah menempatkan kamu sekalian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi itu (sumber) penghidupan. Amat sedikitlah kamu bersyukur. (7:10)

Ada doa seorang sahabat dalam keadaan menangis2 bercucuran air matanya di depan Kaabah dengan tangannya diangkat setinggi yang boleh dengan penuh ketaqwaan kepada Allah, doanya, "Ya Allah, jadikanlah aku dari golonganMu yang sedikit."

namun yang asing itu perlu betul2 memahami Islam dengan sesempurnanya dan bukan mengambil chapter2 yang kita hendak dan menolak mana yang kita rasa payah dan tak relevan.

may Allah bless you

nenek kebayan rabun said...

ke kaki ugly duckling?? @__@

hee

kaksa yang hot. said...

Hahahahaha!comelnye cerita ugly duckling. eh eh, bestlah u punye bedtime stories. i link kat blog i okay? best gile u gune photos2 cun.

 
Copyright © Langit Berada Dibawah